3. Plaça de l’Església

A la Plaça de l’Església s’hi feien, i s’hi segueixen fent, moltes de les activitats i celebracions del poble. Activitats diverses de la Festa Major, la festa de les truites, les sardanes, la cantades de Caramelles,, la Fia Faia, fires locals…i altres actes de caire festiu i cultural.

A la web de l’itinerari hi trobareu una pàgina específica de FESTES I TRADICIONS on podreu trobar-hi més informació i enllaços d’interès relacionats amb les festes dels cerdanyolencs en temps passats, moltes de les quals se segueixen celebrant.

Si esteu mirant el panell informatiu i heu escanejat el codi QR, podreu veure fotografies antigues de diverses cases properes al punt on us trobeu. Just darrera vostre podeu veure la Plaça de l’Església.

L’Esglesia

Els orígens i la història de l’església de Sant Julià de Cerdanyola son poc coneguts, ja que la documentació que hi feia referència va desaparèixer pràcticament del tot. Per un document del segle XI que recull els censos que aleshores cobrava el bisbe d’Urgell, sabem que era servida per un monjo del monestir de Sant Llorenç prop Bagà (Guardiola del Berguedà), al qual va estar sempre vinculada.

L’any 1328 els homes del baró de Pinós (Bagà), enfrontat amb el monestir de Sant Llorenç prop Bagà, varen assetjar i cremar els béns de l’església de Cerdanyola i en restà el temple parcialment destruit i posteriorment  reconstruit.

Arquitectònicament, l’edifici que podem contemplar actualment, és una obra del segleXVIII que no presenta cap estil definit. Si burxéssim a les seves parets ès molt probable que  trobéssim les restes de la nau romànica, modificada i ampliada al llarg dels temps.

Per Pàsqua, el diumenge de Glòria, es canten les Caramelles o aquí també anomenades “Camijeres”. Mentre uns van cantant, altres recullen els ous que les cases del poble donen per la posterior festa de la truitada

Una de les expressions populars més antigues de Cerdanyola ès la Festa de les Truites. Dues setmanes després de les caramelles i amb els ous i donatius recollits de les cases, els homes del poble feien les truites de 6 ous amb julivert, bull blanc, bull negre, fuet, all i cansalada cuita en foc de llenya. La festa consisteix a repartir trossos de pa amb truita als cerdanyolencs i visitants.

La festa s’ha celebrat a diferents indrets, a la Plaça de l’Església, al pati de l’Escola, a la Plaça Nova i actualment es fa davant l’Ajuntament.

Per Sant Cristòfol (10 de juliol) se celebra la benedicció dels cotxes a la Plaça de l’Església. La celebració es realitza el diumenge següent del sant, acabada la misa. Antigament aquest sant era el patró de traginers, carreters i transportistes.

Per Sant Cristòfol s’engalanaven les motos, els cotxes i els autobusos dels miners per anar a beneir-los a l’església.

Festa major a la plaça

La Festa Major ha anat canviant de data, antigament s’havia celebrat per Sant Julià (9 de gener). Degut als fets climàtics la festa es va passar a celebrar al setembre, actualment el primer dissabte de setembre.

Antigament els balls es feien a la Plaça de l’Església i l’orquestra se situava damunt un empostissat guarnit amb boixos

Processó

Una copia de la Mare de Deu de Fàtima va fer un tour per Espanya i Portugal. Les principals zones que visitava la Verge, havian sigut pobles i ciutats de la zona roja durant la guerra civil de 1936-39. L’objectiu d’aquestes processons era promoure una cristianitzaciò de la poblaciò

Si sortim de la Plaça de l’Església en direcció a l’Ajuntament trobem Cal Valentó

Una mica més a baix a la cantonada esquerra hi trobem Cal Manel